Χορδές (cuerdas)

Χορδές

Συγκινητικό και πολυβραβευμένο, η δύναμη της αγάπης και η αξία της φιλίας.

2016-09-03_111232

   Η εγκεφαλική παράλυση είναι η πάθηση του αγοριού, ενός από τους δύο μικρούς πρωταγωνιστές του «cuerdas».

Ένα animation του Ισπανού Pedro Solis, το οποίο απέσπασε τον τίτλο του καλύτερου φιλμ μικρού μήκους για το 2014 και δικαίως!

H Μαρία είναι το κορίτσι που αυθόρμητα γίνεται φίλη με το αγόρι, περνά ατελείωτες ώρες μαζί του, μοιράζεται το παιχνίδι, την ανάγνωση βιβλίων και σκαρφίζεται ένα σωρό τρόπους για να κάνει την καθημερινότητά του πιο ευχάριστη.

Ένα πολύ συγκινητικό φιλμάκι όχι μόνο κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά που προβάλλει με τον πιο γλυκό τρόπο την αξία της φιλίας, τη δύναμη της αγάπης, της αποδοχής και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ο μεγαλύτερος εν ζωή επιστήμονας

Η βιογραφία μιας ζωντανής ευφυΐας η οποία γεννήθηκε στην Οξφόρδη στις 8 Ιανουαρίου του 1942 ,ημέρα θανάτου του Γαλιλαίου. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ο γιος μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Φοίτησε στη Σχολή του Σεν Άλμπανς. Στην αρχή είχε την εικόνα ενός μαθητή «σπασίκλα». Αυτός και οι φίλοι του κατασκεύασαν ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας παλιά εξαρτήματα από ένα τηλεφωνικό κέντρο . Αλλά όταν πέρασε στο  Κολέγιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει μαθηματικά και φυσική , βρίσκοντας τις εργασίες πολύ εύκολες… τεμπέλιαζε. Με αποτέλεσμα παρά λίγο να μην πάρει την απαιτούμενη βαθμολογία για να τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέιμπριτζ.

Σε ηλικία 21 ετών διαγνώσθηκε ότι πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια ασθένεια που τον έχει αφήσει σχεδόν παράλυτο. Και όμως, δεν το έβαλε κάτω. Παρ΄ όλο που οι γιατροί του έδιναν μόνο δύο χρόνια ζωή, παντρεύτηκε τη Τζιν Γιούλαντ με την οποία έκανε οικογένεια- δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Από το κολέγιο άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρική πολυθρόνα. Έγινε καθηγητής στα 37 του χρόνια στην έδρα των Μαθηματικών στο Κέιμπριτζ. Μετά δούλεψε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια. Η εκπληκτική του μνήμη του επέτρεπε να αντιλαμβάνεται νοερά πολύπλοκα συστήματα μαθηματικών εξισώσεων χωρίς να κρατάει σημειώσεις! Το 1985, ενώ πραγματοποιούσε έρευνα κοντά στη Γενεύη για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, έπαθε πνευμονία και οι γιατροί του έκαναν τραχειοστομία. Πάλι κατάφερε να συνεχίσει τις έρευνες χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή που επέλεγε από μια οθόνη λέξεις σχηματίζοντας προτάσεις τις οποίες εκφωνούσε η συσκευή!

(Visited 213 times, 1 visits today)