Μουσικά όργανα και ορχήστρα

xorodimiourgies

Ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια κιόλας της ύπαρξής του ασχολήθηκε με τη μουσική. Δέχτηκε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα από τη φύση. Κάποια από αυτά ήταν το κελάηδημα των πουλιών, το κελάρυσμα του νερού, οι βροντές, το θρόισμα των φύλλων. Επηρεασμένος από αυτά ο άνθρωπος άρχισε να δημιουργεί ο ίδιος αντικείμενα που θα του επέτρεπαν να «φτιάξει» μουσική: τα μουσικά όργανα.
   Στην αρχή χτυπούσε δυο ξυλάκια ρυθμικά, μετά ανακάλυψε πως όταν φυσούσε ένα καλάμι αυτό έβγαζε ήχο, έπειτα πειραματίστηκε με διαφόρου μήκους χορδές. Με το πέρασμα των χρόνων και των αιώνων τα μουσικά όργανα εξελίχθηκαν και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή. Τα όργανα μπήκαν σε κατηγορίες: τα έγχορδα (όπως το βιολί), τα πνευστά (όπως το φλάουτο), τα πληκτροφόρα (όπως το πιάνο) και τα κρουστά (όπως το τύμπανο). Όμως ποιο θα ήταν το μουσικό αποτέλεσμα άμα συνδυάζαμε όλα αυτά τα όργανα;

Ludwig_van_Beethoven
Λούντβιχ φαν Μπετόβεν

Η Συμφωνία αρ. 9 (Symphony No. 9) υπήρξε αρχικά παραγγελία προς τον συνθέτη της Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου, το 1817, η οποία στη συνέχεια δεν ευοδώθηκε. Δώδεκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Όγδοης Συμφωνίας, ο Μπετόβεν άρχισε να δουλεύει το νέο του έργο το 1818 και το ολοκλήρωσε το 1824. Έξι χρόνια για τη σύνθεση ενός κολοσσιαίων διαστάσεων έργου δεν ήταν και μεγάλο διάστημα, δεδομένων και των έντονων προβλημάτων κωφότητας που αντιμετώπιζε.

Amadeus_Mozart
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Ο Μότσαρτ έζησε μόνο 35 χρόνια, πρόλαβε όμως να συνθέσει περίπου 600 έργα (συμφωνικά, δωματίου, κονσέρτα, όπερες και χορωδιακά), τα περισσότερα από τα οποία είναι αριστουργήματα. Σε ηλικία τριών χρονών έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο. Μιλάμε για τον ορισμό της ιδιοφυΐας.

Η μουσική του έχει και «μαγικές» ιδιότητες. Κτηνοτρόφοι παίζουν Μότσαρτ στις αγελάδες για να αυξήσουν την παραγωγή τους σε γάλα ή να μας δώσουν πιο τρυφερό κρέας. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η ακρόαση της μουσικής του βοηθά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των βρεφών και των παιδιών. Η μορφή του απεικονίζεται σε σοκολατάκια, σουβενίρ και άλλα είδη διακόσμησης.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγεται ότι αν υπήρχε δυνατότητα ο Μότσαρτ να διεκδικήσει τα δικαιώματα για τη χρήση της μουσικής και του ονόματός του θα μπορούσε να αγοράσει όλη την Αυστρία. Άλλωστε, η γενέτειρά του Ζάλτσμπουργκ ζει και αναπτύσσεται μέχρι σήμερα χάρις στον Μότσαρτ. Και όμως, ο συνθέτης της Μικρής Νυχτερινής Μουσικής, του Ντον Τζιοβάνι, του Μαγικού Αυλού και άλλων αριστουργημάτων πάλευε για να τα φέρει βόλτα με τα οικονομικά του στον σύντομο βίο του.

ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr

(Visited 65 times, 1 visits today)

Σχολιάστε