Σκάκι και παιδί

Ν. Λυγερός: Ελλάδα, Καινοτομία  και Σκάκι

Το σκάκι μαθαίνει στα παιδιά τους μετακανόνες, τους κανόνες, τους κώδικες, τις μη αναστρέψιμες κινήσεις, την τακτική, τα τεχνάσματα, τα στρατηγήματα, που είναι θεμελιακές γνώσεις που λειτουργούν ως υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ορθολογικής σκέψης στην επίλυση προβλημάτων. Έτσι αυτή η απόφαση δίνει την δυνατότητα να εισάγουμε τα παιδιά σε έναν νέο κόσμο, όπου η σκέψη αποκτά δυνατότητες που αλλάζουν τα δεδομένα! Αυτή η αλλαγή φάσης μπορεί να μη γίνει άμεσα αντιληπτή, αλλά στη συνέχεια και σε βάθος χρόνου θα φανούν οι επιπτώσεις της στον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων που θεωρούμε για τους περισσότερους από εμάς άλυτα, ενώ δεν είναι μη επιλύσιμα και μπορεί να λυθούν μ’ ένα ορθολογικό τρόπο, όταν γνωρίζουμε στρατηγικά παίγνια.

Πηγή: ellhnikh-kainotomia.gr

Το ΣΚΑΚΙ διαπλάθει έξυπνα παιδιά!

Το σκάκι βελτιώνει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας μαθητής ώστε να επιτύχει στο σχολείο. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το σκάκι:
Α. Αναπτύσσει την αυτοσυγκέντρωση, τις επικοινωνιακές και γνωστικές δεξιότητες, την κριτική και στρατηγική σκέψη, τη μνήμη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την πνευματική ωριμότητα και δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.
Β. Ενθαρρύνει την βαθειά σκέψη, την εξαντλητική και τελειωτική ανάλυση της σχέσης δράσης-αντίδρασης-συνέπειας και τη νοερή απεικόνιση σχέσεων αλληλουχίας.
Γ. Σε χώρες όπου διδάσκεται στα σχολεία, οι μαθητές εμφανίζουν αυξημένες δυνατότητες στην αναγνώριση σύνθετων προτύπων και συνέπεια αυτού είναι να αριστεύουν συχνότερα στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.
Δ. Σε μαθητές με μαθησιακά προβλήματα βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της δεξιότητας διατύπωσης και ανάλυσης λεκτικών συλλογισμών αλλά και στην άσκηση αυτοελέγχου.
Ε. Σε μαθητές 1ης και 2ας Δημοτικού βοηθά στην ανάπτυξη επίκτητων μαθησιακών ικανοτήτων. 
ΣΤ. Διδάσκει το ομαδικό πνεύμα με έμφαση στις ικανότητες του ατόμου• την αξία της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης• την υπευθυνότητα και την ισότιμη αποδοχή των επαίνων και των δυσμενειών• τη αξία της νίκης αλλά και της τιμητικής ήττας• τον υγιή επί ίσοις όροις ανταγωνισμό• την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθε. Πάνω από όλα το σκάκι διδάσκει την ταπεινότητα –αντί να καυχιέται για τη νίκη του, ο σκακιστής ενθαρρύνεται να μάθει από τον αντίπαλό του και να του φέρεται με σεβασμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αφελώς θεωρούν ότι όποιο παιδί είναι καλό στο σκάκι, είναι απαραιτήτως μια πνευματική διάνοια. Αντιθέτως, οι ικανότητες που διέπουν έναν άριστο σκακιστή, είναι επίκτητες, ως εκ τούτου διδακτές σε όλους. Πράγματι, το σκάκι δεν είναι μόνο για τα λίγα εξαιρετικά προικισμένα παιδιά. Η ενασχόληση με το σκάκι είναι ευεργετική, όχι μόνο για τους διανοητικά προικισμένους, αλλά και για τα άτομα με μαθησιακές ιδιαιτερότητες όπως τα παιδιά με δυσλεξία και τα υπερκινητικά παιδιά.
Συνοψίζοντας, το σκάκι είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο που μπορεί να κάνει κάθε παιδί εξυπνότερο αλλά και κοινωνικότερο.

Πηγή: toalogaki.blogspot.gr

Σκάκι: Η παιδαγωγική – και όχι μόνο- διάστασή του

Μικρός Νικόλας-Το σκάκι

(Visited 388 times, 1 visits today)

Σχολιάστε