Τ. Ε. 4ης Ενότητας

ubi-zoo
2015-08-19_185723Ο Λευτέρης, ένα μικρό σκανταλιάρικο αγόρι,έχει πιστό φίλο τον σκύλο του τον Άργο. Μαζί κάνουν καθημερινά βόλτες και συχνά μπλέκονται σε περιπέτειες, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε όχι.

Θέλετε να τους ακολουθήσουμε;

1. Σε μια από τις καθημερινές βόλτες με τον σκύλο του, ο Λευτέρης συναντάει δυο φίλους του από τη γειτονιά, που έχουν κοντά τους ένα μικρό σκυλάκι. Του διηγούνται την ιστορία του μικρού τους φίλου. Θα θέλατε να τη μάθετε κι εσείς; Δεν έχει όμως λόγια. Παρατηρήστε καλά την εικονογραφημένη ιστορία και γράψτε τη με λόγια. Σας δίνεται η αρχή.

2015-08-19_190646

2015-08-19_190718

Είναι ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Τα δυο αδέρφια περνούν μέσα από το πάρκο της γειτονιάς,

καθώς επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά το μάθημα των αγγλικών.

Ξαφνικά ………………………………………………………………………………………..

ubi-zoo
2. Ο Λευτέρης συζητάει με τους φίλους του την πιθανότητα το μικρό σκυλάκι να έχει φύγει από κάποιο σπίτι. Τους προτείνει να αγοράσουν μια εφημερίδα και να διαβάσουν τις μικρές αγγελίες. Να μερικές:

2015-08-19_191929

Στην παραπάνω αγγελία οι προτάσεις έχουν πολλές πληροφορίες για τα δυο γατάκια. Θα μπορούσαν, βέβαια, να είναι μικρότερες ή και μεγαλύτερες. Κοιτάξτε το παράδειγμα:
1. Χαρίζονται δυο γατάκια.
2. Χαρίζονται δυο γατάκια Σιάμ.
3. Χαρίζονται δυο καθαρόαιμα γατάκια Σιάμ.
4. Χαρίζονται δυο καθαρόαιμα γατάκια Σιάμ, ο Κλείτος και η Μίλλυ.
5. Χαρίζονται δυο καθαρόαιμα γατάκια Σιάμ, ο Κλείτος 5 ετών και η Μίλλυ 2 ετών.

Η βασική πληροφορία της αγγελίας είναι ότι χαρίζονται δυο γατάκια. Στη δεύτερη και στην τρίτη πρόταση μαθαίνουμε ότι είναι ράτσας Σιάμ, και μάλιστα καθαρόαιμα. Στην τέταρτη μπαίνουν και τα ονόματά τους, ενώ στην τελευταία μαθαίνουμε την ηλικία τους.
Έτσι, έχουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουμε.

Δείτε τώρα μια άλλη αγγελία για ένα σκυλάκι που χάθηκε και το αναζητούν:

2015-08-19_192611

Ας δούμε τις πρώτες πληροφορίες που μας δίνει αυτή η μικρή αγγελία:
Χάθηκε σκυλάκι, μικρόσωμο, αρσενικό, ολόλευκο, με μαύρη «στάμπα» στο αριστερό του μάτι, στην περιοχή της Κοκκινιάς Πειραιά (σύνορα Αγ. Ι. Ρέντη), τη Δευτέρα το μεσημέρι (3.11.03).
Η απλή πρόταση θα ήταν: Χάθηκε σκυλάκι.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε:
2015-08-19_193412

ubi-zoo

3. O καιρός περνούσε και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το μικρό όμορφο κουταβάκι, τον τετράποδο Οδυσσέα. Έτσι, ο Άργος απέκτησε έναν καινούριο φίλο. Πήγαιναν συχνά και οι τρεις βόλτα στο γειτονικό παρκάκι, έτρεχαν και έπαιζαν. Μετά από μια τέτοια απογευματινή βόλτα, ο Λευτέρης κάθισε να διαβάσει για την επόμενη μέρα. Στην παρακάτω άσκηση συνάντησε κάποια δυσκολία. Για να δούμε τι λέει η άσκηση!
Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και συμπληρώστε τα κενά με το οριστικό άρθρο (ο, η, το) ή το αόριστο (ένας, μία, ένα) που ταιριάζει:

Ο Λευτέρης όμως προβληματίζεται πότε χρησιμοποιούμε το ένα είδος και πότε το άλλο.

Προσέξτε!
Ο σκύλος του Λευτέρη είναι συγκεκριμένος, έχει όνομα (ο Άργος).
Το σκυλάκι που βρήκε ο Λευτέρης στο δάσος είναι κάποιο σκυλάκι που δεν το γνωρίζουμε (ένα σκυλάκι).

ubi-zoo

ubi-zoo

5.Γράψτε στο τετράδιό σας ένα κείμενο γιατην αφίσα για τα αδέσποτα ζώα

2015-08-21_125731

Η καθημερινή ζωή ενός αδέσποτου σκύλου στη Βομβάη της Ινδίας, μέσα από μια κάμερα στο λαιμό ενός από τα 250.000 αδέσποτα σκυλιά που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του ινδικού κρατιδίου Μαχαράστρα.

Είναι σαφές ότι η ζωή δεν είναι εύκολη για το φτωχό ζώο, που έχει να αντιμετωπίσει τον υποσιτισμό, την κακομεταχείριση από τους κατοίκους και τα επικίνδυνα οχήματα στους δρόμους της πόλης.

Στο βίντεο δεν κακοποιήθηκε κανένα ζώο, και οι σκηνές βαρβαρότητας έγιναν με την χρήση μοντάζ. Μια παραγωγή του Οργανισμού προστασίας και υιοθεσίας ζώων Wοrld Fοr Αll στην Ινδία.

ubi-zoo

ubi-zoo

7.Για να μάθετε την περιπέτεια που έζησε ένα βράδυ ο Λευτέρης και ο πιστός του φίλος ο Άργος, διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Αντικαταστήστε τις μαυρισμένες μετοχές με μια αιτιολογική πρόταση:

Ένα βράδυ, καθώς γυρνούσα στο σπίτι μου, άκουσα γατάκια να νιαουρίζουν. Τα νιαουρίσματα ερχόντουσαν από το διπλανό ακατοίκητο σπίτι. Μην αντέχοντας τα νιαουρίσματά τους, αποφάσισα να ψάξω να τα βρω. Μπήκα στο παλιό σπίτι και, μη βλέποντας τίποτα μέσα στο σκοτάδι, φοβήθηκα πολύ. Περπατούσα σιγά σιγά. Ξέροντας ότι ήταν πολύ δύσκολο να τα βρω, σκέφτηκα να πάω να φέρω έναν φακό. Έτρεξα γρήγορα στο σπίτι μου, πήρα έναν φακό και ξαναπήγα στο ακατοίκητο σπίτι. Όταν μπήκα και πάλι μέσα, δεν ακουγόταν τίποτα. Σκέφτηκα να φύγω, νομίζοντας ότι τα γατάκια κάπου είχαν κρυφτεί και δε θα τα έβρισκα. Αλλά να, εκεί σε μια γωνιά ήταν τέσσερα γατάκια, που με κοιτούσαν με μάτια φοβισμένα. Πιστεύοντας ότι οι γονείς μου δε θα είχαν αντίρρηση να τα κρατήσουμε για λίγες μέρες, τα έβαλα σε ένα χαρτόκουτο και τα έφερα στο σπίτι μου. Τελικά, όλοι συμφωνήσαμε να τα κρατήσουμε, και έτσι κι έγινε.

κείμενο της συγγραφικής ομάδας

ubi-zoo

8. Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο Άργος, εκτός από τον Οδυσσέα, έχει κι έναν άλλο φίλο, τον Αράπη τον γάτο! Εδώ η έκφραση «σαν τον σκύλο με τη γάτα» δεν ισχύει. Διαβάστε το παρακάτω κείμενο για να μάθετε την ιστορία του Αράπη. Προσπαθήστε να μεγαλώσετε τις προτάσεις, δίνοντας έτσι περισσότερες πληροφορίες για τον γάτο, συμπληρώνοντας τα κενά με τις λέξεις/φράσεις που βρίσκονται στο σύννεφο:

2015-08-22_105721

ubi-zoo

ubi-zoo

(Visited 158 times, 1 visits today)

Σχολιάστε