Η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο

arxaiaelia
Με ηλικία μεταξύ 2000-5000 ετών (δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια), μέγιστη διάμετρο 4,53m στην βάση, περίμετρο 12,55m και εσωτερικό χώρο κορμού ικανό να χωρέσει κάτι λιγότερο από δέκα άτομα.
Το δέντρο αυτό έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιο φυσικό μνημείο ενώ τα κλαδιά του στεφάνωσαν κάποιους από τους αθλητές των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα.
Η αρχαία αυτή ελιά, μια από τις δεκάδες που στολίζουν την κρητική ύπαιθρο, βρίσκεται στο Χωριό Άνω Βούβες Χανίων… και ακόμη καρποφορεί!

 

“Ελιά μου ασημοπράσινη, θαλασσοκυματούσα, στον κάμπο μοιάζεις πέλαγος και στην πλαγιά σαν κάστρο μ’ αρχοντική κορμοστασιά και με πολλά στολίδια. Η γη σ’ έθρεψε πλούσια κι ο χρόνος πελεκούσε κι εσκάλιζε τη ρίζα σου κι έγραφε ιστορία που διηγείται τους καημούς, τα πάθη και τις πίκρες και χαρακώνεις τις πληγές που εκείνος δε γιατρεύει κι όσες χαρές περάσανε κι εκείνες τις κατέχεις τις κουβεντιάζεις σιγανά με τις γειτόνισσές σου.
Ελιά μου αιωνόβια, ελιά ευλογημένη, πες μου κι εμέ του ταπεινού, περαστικού διαβάτη, τι είδες εις τη ζήση σου, εδώ εις την αυλή σου τι λένε τ’ αυλακώματα που ζώνουν το κορμί σου…”

Κρητική παράδοση (Νεοελληνική Μυθολογία Δ. Λουκόπουλου)

 

 

Ας δουμε τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα 4000 με 5000 χρόνια πριν.

  • 3000 π.Χ. – 2000 π.Χ.: Κυκλαδικός πολιτισμός.
  • 3000 π.Χ. – 2000 π.Χ.: Σκάφη που βρέθηκαν και πιστεύεται ότι ναυπηγήθηκαν στη Δανία χρονολογήθηκαν σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο. Τώρα βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Κοπεγχάγης.
  • 2890 π.Χ.: Αρχή της 2ης δυναστείας της Αιγύπτου. Βασιλεία του Χοτεψεκέμη
  • 2832 π.Χ (εκτίμηση): Φυτρώνει ο παλαιότερος μη κλωνικός οργανισμός που ζει μέχρι σήμερα, το δέντρο του είδους Pinus longaeva (Bristlecone πεύκο) «Μαθουσάλας».
  • 2800-2600 π.Χ.: Με βάση την Κινεζική Παράδοση, η ίδρυση του Κινεζικού πολιτισμού.
  • 2650-2150 π.Χ.: Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου.
  • 2600 πΧ: Πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού
  • 2600-2300 π.Χ.: Κάθοδος των πρώτων Ελληνικών Φύλων στην Ελλάδα, όπου συναντούν τους τοπικούς αυτόχθονες πληθυσμούς (Λέλεγες, Πελασγοί, κτλ).
  • 2500-2400 π.Χ.: Δυναστεία των Lagash στη Σουμερία. Στήλη των Γυπών.
  • 2474-2398 π.Χ.: Χρυσή εποχή της Ουρ στη Μεσοποταμία

Από τη Βικιπαίδεια

Μαθουσάλα (δέντρο)

Από τη Βικιπαίδεια

Δείγμα του είδους Πεύκη η μακραίωνη (Pinus longaeva)

Με το όνομα Μαθουσάλα (Methuselah – Μετουσάλαχ) είναι γνωστός ο αρχαιότερος μη-κλωνικός ζωντανός οργανισμός της Γης. Πρόκειται για μία πεύκη του είδους Πεύκη η μακραίωνη (Pinus longaeva) και βρίσκεται στην περιοχή των Λευκών Ορέων της Καλιφόρνια, στο ομώνυμο με το δέντρο άλσος του Εθνικού δρυμού Inyo.

Η ανακάλυψή του έγινε το 1957, από τους Έντμουντ Σούλμαν και Τομ Χάρλαν, και η εκτίμησή τους ήταν πως το δέντρο είχε ηλικία, εκείνη την εποχή, 4.789 ετών (κάτι που σημαίνει πως φύτρωσε το 2832 π.Χ..[1][2]). Πήρε το όνομά του από τον Μαθουσάλα, που είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος που αναφέρεται από την Βίβλο και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έζησε 969 έτη.

Η ακριβής θέση του δέντρου, σε υψόμετρο μεταξύ 2.900 και 3.000 μέτρων, κρατείται μυστική, για να προστατευθεί από πιθανούς βανδαλισμούς. Αιτία υπήρξε η κοπή του δέντρου Προμηθέας, το 1964, όταν για την μελέτη του έγινε διαγώνια τομή στον κορμό του, καταστρέφοντας τον οργανισμό. Ο Προμηθέας είχε εκείνη την εποχή ηλικία μεγαλύτερη των 4.844 ετών.

Οι μόνοι αρχαιότεροι από το δέντρο Μαθουσάλα ζωντανοί οργανισμοί, είναι κλωνικοί, δηλαδή προέρχονται μόνο από έναν γονέα.

(Visited 153 times, 1 visits today)